Hollandse erwtensoep

Met het winterse weer heeft Nederland weer zin aan een lekkere kom met erwtensoep. In dit recept lichten we toe hoe je een lekkere Hollandse erwtensoep kunt maken. Het recept is voldoende voor 4 personen en in circa 1 uur te bereiden, al is het altijd lekkerder om een soep minimaal 6 uur te laten trekken.

Ingrediënten Hollandse erwtensoep

- 1 eetlepel zout
- 300 gram spliterwten
- 2 schouderkarbonades
- 1 laurierblaadje
- 1 knolselderij
- 2 dunne preien
- 25 gram verse selderij (alleen de blaadjes)
- 1 fijne rookworst (280 gram)

Bereiding Hollandse erwtensoep

Breng in een soeppan 1,5 liter water met de zout, de erwten , karbonades en laurier aan de kook. Laat 20 minuten met de deksel op de pan zachtjes koken.
Schil ondertussen de knolselderij en snijd in stukjes. Spoel de blokjes in een vergiet onder stromend water en laat het uitlekken.
Snijd de onderkant en het donkergroene blad van de prei. Snijd de stengels in ringen van 1 cm dik en was in een vergiet. Laat goed uitlekken.
Snijd de selderij fijn. Neem de karbonades uit de pan, verwijder het bot en snijd het vlees in kleine blokjes.
Roer het vlees, de knolselderij, prei en ¾ van de selderij door de soep. Leg de rookworst in de pan en laat het nog 20 minuten zachtjes koken tot alle groente gaar zijn.
Roer regelmatig, de erwten vallen dan uit elkaar en binden de soep. Haal de rookworst uit de pan, snijd in plakjes en roer deze door de soep. Garneer met de rest van de selderij.

Extra informatie
Vind je de soep te dik, verdun hem dan met wat water of bouillon.
Serveer er roggebrood met katenspek bij. Je kunt de soep 1 dag van te voren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.
De erwtensoep liever wat pittiger? Voeg wat sambal toe, circa 1 theelepel per kom of bord erwtensoep.

Tip: wilt u de erwtensoep leuk serveren? Probeer dan eens erwtensoep in een Italiaanse bol

Geen opmerkingen:

Een reactie posten