Sambal

Veel mensen kennen het wel, sambal. Wanneer je bij de chinees een bestelling doet wordt er standaard gevraagd wilt u sambal erbij? Echter weten veel mensen niet dat er veel verschillende soorten sambal bestaan. De meest bekende sambal in Nederland is sambal oelek deze is ook in vrijwel iedere supermarkt te verkrijgen. Ook sambal brandal en sambal badjak zijn soorten die in steeds meer supermarkten te verkrijgen zijn. Veel sambal soorten komen uit de Indonesische / Maleisische keuken, hierdoor zijn veel sambal soorten ook bij Aziatische speciaalzaken (toko) te verkrijgen. Een voordeel van het kopen van sambal bij een Aziatische speciaalzaak is dat er meer soorten te verkrijgen zijn, ook zijn de potten vaak groter in vergelijking met de potten in een gewone supermarkt. Hoewel sambal in de Aziatische keuken populair is, is het niet de enige keuken waarin sambal wordt toegepast. Ook in de Surinaamse keuken is sambal populair.

Soorten sambal

Hieronder tonen we een zo compleet mogelijke lijst van sambal soorten. Iedere sambal wordt kort beschreven, zodat je een goed beeld krijgt van de sambal.

- Sambal oelek
- Sambal badjak
- Sambal manis
- Sambal brandal
- Sambal badjak udang
- Sambal ajam
- Sambal baloujak
- Sambal bawang
- Sambal belacan
- Sambal dapur
- Sambal djahe
- Sambal djeruk
- Sambal ebi
- Sambal gandaria
- Sambal gledek
- Sambal goreng
- Sambal katjang
- Sambal kemiri(e)
- Sambal padang
- Sambal pecel
- Sambal pepesan
- Sambal peteh
- Sambal pedis
- Sambal rawit
- Sambal setan
- Sambal taotjo
- Sambal tjampoer
- Sambal tomaat
- Sambal trassi
- Surinaamse sambal

Sambal oelek
De meest bekende sambal is sambal oelek, deze is vrijwel in iedere supermarkt te verkrijgen. Het is ook de meest "simpele" variant onder de soorten sambal. Sambal oelek is namelijk gemaakt van rode pepers die zijn fijngestampt met een vijzel met daarbij wat zout. Hier heeft de sambal ook zijn naam aan te danken, de vijzel waarmee de pepers worden gestampt heet oelek. Sambal oelek is een erg pittige sambal, gezien deze niet wordt gebakken.

Sambal badjak
Sambal badjak is een stuk minder pittig dan sambal oelek, dit komt doordat deze sambal wel wordt gebakken. Ook zitten er niet alleen maar pepers verwerkt in sambal badjak, er zit ook een ui doorheen gemengd. Hierdoor is de saus minder van smaak.

Sambal manis
Sambal manis is een zoetere sambal, het woord manis betekent in het Indonesisch zoet. Bij sambal manis is wat suiker toegevoegd, waardoor deze sambal zoet van smaak is.

Sambal brandal
Sambal brandal is een pittige sambal. Brandal is het Indonesische woord voor deugniet, dat geeft eigenlijk al aan dat het een pittige sambal is. In sambal brandal zitten kemirinoten, knoflook en ui verwerkt.

Sambal badjak udang
Sambal badjak udang is een pittige gebakken sambal met ui en garnalen. Het is eigenlijk sambal badjak uitgebreid met garnalen, Udang is het Indonesische woord voor garnaal.

Sambal ajam
Sambal ajam is een sambal waarin kip zit verwerkt. Ajam is het Indonesische woord voor kip.
Dit is een pittige sambal.

Sambal baloujak
Sambal baloujak is een milde sambal knoflook, ui, kemirinoten, laos, sereh, tamarinde, trassi, honing en ketjap. Ook is sambal baloujak een sambal die gebakken is, waardoor de sambal al een stuk minder pittig is.

Sambal bawang
Sambal bawang is een milde gebakken sambal waarin verse uien zijn verwerkt.

Sambal belacan
Sambal belacan is te vergelijken met sambal trassi echter is dit de Maleisische variant. Sambal belacan is een sambal gemaakt van garnalenpasta.

Sambal dapur
Sambal dapur is een frisse sambal. Dat is ook de letterlijke vertaling.

Sambal djahe
Dit is een sambal waarin gember zit verwerkt, hierdoor is sambal djahe minder pittig dan andere sambalsoorten.

Sambal djeruk
Dit is een pittige sambal met een frisse nasmaak, Sambal djeruk is namelijk gemaakt van de lombok (rode peper) met daarbij wat citoen.

Sambal ebi
Sambal ebi is een gebakken sambal, in deze sambal zitten garnalen verwerkt. Hierdoor is sambal ebi minder pittig dan andere sambalsoorten.

Sambal gandaria
Deze sambal is pittig maar heeft een zure smaak. Dit komt doordat in sambal gandaria kleine zure vruchtjes zijn verwerkt.

Sambal gledek
Dit is een erg hete sambal, sambal gledek is gemaakt van de hete adjoema pepers. Sambal gledek wordt vaak gebruikt voor het bereiden van curry's.

Sambal goreng
Sambal goreng is een gebakken sambalsoort. Hierdoor is het minder pittig. Sambal goreng wordt vaak gebruikt tijdens het bereiden van pittige boontjes.

Sambal katjang
Sambal katjang wordt bereid met pinda's. Hierdoor is het een minder pittige sambal.

Sambal kemiri(e)
Dit is een pittige sambal gemaakt van kemirinoten, Hier komt ook de naam van deze sambal vandaan.

Sambal padang
Sambal padang is vernoemd naar de Sumatraanse hoofdstad. Pandang staat bekend om zijn kruidige keuken. Sambal padang is een milde, kruidige sambal die lekker is bij diverse gerechten. Zoals vis en vlees.

Sambal pecel
Sambal pecel is een milde sambal die gemaakt is van gemalen pinda's.

Sambal pepesan
Deze sambal is erg geschikt voor gebruik bij visgerechten, zo is sambal pepesan bijvoorbeeld erg lekker bij gerookte makreel. Sambal pepesan is een pittige sambal.

Sambal peteh
Sambal peteh is een sambal die is gemaakt van de petehboon. De petehboon is een peulvrucht, dit zorgt voor een aparte smaak aan de sambal. Verder is sambal peteh een milde sambal waarin garnalen zijn verwerkt.

Sambal pedis
Sambal is een pittige sambalsoort. Pedis betekent pittig.

Sambal rawit
Sambal rawit is gemaakt van kleine groene pepers, hierdoor is deze sambal ook groen van kleur.
Sambal rawit is vernoemd naar de rawitpepers die in deze sambal is verwerkt.

Sambal setan
Dit is ook een erg hete sambal, setan is de betekenis van duivel (satan). Dit toont al aan dat deze sambal erg heet is.

Sambal taotjo
Taotjo is een pasta gemaakt van zwarte bonen. Sambal taotjo is dus een sambal die gemaakt is op basis van zwarte bonen en sojabonen. Deze sambal is mild van smaak.

Sambal tjampoer
Sambal tjampoer is een gemengde sambal, tjampoer betekent gemengd. Deze sambal is gemaakt van sambal oelek gemengd met gedroogde groenten. Hierdoor wordt de sambal wat milder van smaak.

Sambal tomaat
Zoals de naam van deze sambal al doet vermoeden is het een sambal gemengd met gedroogde tomaten. Hierdoor is het een erg milde sambal.

Sambal trassi
Sambal trassi is een sambal die gemaakt is op basis van garnalenpasta (trassi). Hierdoor is de sambal wat milder van smaak, maar alsnog wel pittig.

Surinaamse sambal
Deze sambal is erg heet, wel is Surinaamse sambal erg populair bij gerechten als roti. Surinaamse sambal wordt gemaakt met de pittige madame jeanette pepers.

Sambal toevoegen voor of na bereiding?

Vind je het lastig om te bepalen of de sambal voor of na het bakken al toegevoegd moet worden? Ga dan na of je een pittig gerecht wilt serveren of een minder pittig gerecht. Sambal wordt namelijk minder pittig door verhitting. Wil je een pittig gerecht serveren dan dien je de sambal dus na de bereiding toe te voegen. Wil je een mildere maaltijd serveren dan kun je ervoor kiezen om de sambal tijdens het koken mee te bakken. Een andere mogelijkheid om het gerecht minder pittig te serveren is om een zoetere sambal toe te voegen, bijvoorbeeld sambal manis of sambal badjak.

Hoe sambal te bewaren?

Omdat sambal is bereidt met verse ingrediënten (zeker als je zelf sambal maakt) is het niet erg lang houdbaar. Sambal kun je het best koel bewaren, na opening dien je sambal in de koelkast te bewaren. Ook is het aan te raden om altijd een schoon lepeltje te gebruiken om sambal op te scheppen. Hiermee voorkom je dat bacteriën verspreid worden, waardoor de sambal sneller bederft. Ook is het verstandig om de sambal "af te dekken" met een laagje olie, voordat je deze weg zet.

1 opmerking:

  1. Ik heb een vraag. Sambal baloujak wil ik al heel lang zelf gaan maken. Kun jij mij misschien aan het recept helpen? Alvast bedankt. Gr. Anita

    BeantwoordenVerwijderen