Zijn pistachenoten gezond?

Iedereen kent de lekkere groen/bruine pistachenoot wel, de noot met een opengebarsten omhulsel dat je eraf moet pellen voordat je bij de noot kunt komen. Soms zit de barst er erg gesloten omheen waardoor de pistachenoot zich bijna niet laat pellen. Maar zijn deze lekkere nootjes wel gezond?
Op deze vraag kunnen we een kort antwoord geven, namelijk 'ja' pistachenoten zijn gezond mits je geen noten allergie hebt of er extreem veel van eet. De pistachenoot is namelijk rijk aan proteïnen, mineralen en gezonde vetten, daarom kan deze knabbel prima tussendoor of tijdens het afvallen gegeten worden de pistachenoot is namelijk niet dikmakend.

Waar komt de pistachenoot vandaan? 

De pistachenoot vindt zijn oorsprong in de olielanden Irak en Iran, echter wordt tegenwoordig in heel het Midden-Oosten de pistachenoot geteeld. Maar ook landen zoals China, Italië en Egypte kweken tegenwoordig de pistachenoot.

Pistachenoten zijn gezond


Waarom is de pistachenoot gezond? 

Zoals in de inleiding al werd beschreven is de pistachenoot een noot die evenals de cashewnoot erg rijk is aan proteïnen, mineralen, vitaminen en gezonde vetten. Circa 100 gram pistachenoten bevatten ruim 150% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid)aan vitamine E. Ook is de pistachenoot erg rijk aan vitaminen B1, B6 en B11. Hiermee kan wel degelijk gezegd worden dat de pistachenoot gezond is. Tevens zijn de pistachenoten niet dikmakend omdat er gezonde vetten in zitten, hierdoor zijn pistachenoten prima te consumeren tijdens het volgen van een dieet.

Kun je pistachenoten verwerken in gerechten?

Ja, pistachenoten kun je prima verwerken in gerechten. Het is wel een karwei om voldoende pistachenoten te pellen voordat je voldoende hebt om in een gerecht te verwerken. Echter bestaan er gerechten waarin pistachenoten zijn verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan salades of als een soort dressing op een wrap. Hiervoor dien je de pistachenoten fijn te malen met een vijzel en er wat olijfolie aan toe te voegen. Ook zijn er hartige gerechten met pistachenoten erin verwerkt, denk bijvoorbeeld aan een quiche met prei, pistachenoten en aardappelpuree. Tot slot worden pistachenoten dikwijls verwerkt in cakes, cupcakes en koekjes. Kortom met een pistachenoot kun je ook nog eens erg lekkere, smaakvolle en gezonde recepten op tafel toveren.

Bekijk ook deze website eens voor meer verantwoorden bakrecepten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten